[slideshow id=1 w=525 h=150 template=compact]

Gezichten van de Jeugd Alijah

JEUGD ALIJAH NIEUWS LIJN

Jishai Eisenberg
Ik ben Jishai Eisenberg. Ik ben in Brazilië geboren en in 1998 naar Israël geëmigreerd. Vanaf het moment dat ik naar Israël ben gekomen, had ik problemen op school en in de sociale sfeer. Ook wist ik niet hoe ik moest omgaan met situaties, die mij boos maakten.

Op school leerde ik niet en maakte ik de hele tijd ruzie met de kinderen en de leraren, en met alle anderen. Nadat ik van twee scholen was afgetrapt, ben ik naar een kostschool gestuurd in het noorden van Israël. Ik dacht dat ze me daar konden helpen, maar ook daar lukte het niet. Ik werd er de hele tijd uitgestuurd, ik leerde niet, ik was onbeschoft, ik vloekte enz. Pas aan het einde van het jaar ontdekten ze op het internaat dat ik problemen had met luisteren en concentreren (ADHD), en toen begrepen mijn ouders, waardoor alle problemen met mij kwamen. We namen samen het besluit, dat ik ergens naar toe moest gaan waar men mij kon helpen met mijn problemen. Een plaats zoals Kedma.

Ik ben al 4 jaar in Kedma. Het eerste jaar had ik het heel moeilijk, door weer een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Maar in Kedma is de behandeling anders. Hier in Kedma werd ik geholpen met mijn problemen. Ze lieten me er niet van weglopen, maar leerden mij er mee om te gaan. Kedma heeft mij veel geleerd. Hier ben ik van top tot teen veranderd. Daarbij ben ik geholpen door de teamleden, de leraren, die het niet opgeven met mij, de paarden, waar ik veel kracht van krijg, en de mensen die voor mij zorgen.

Nu beëindig ik hier mijn studie en ga ik binnenkort in het leger. Ik neem heel veel dingen uit Kedma met mij mee. Ik haal een gezegde aan van een groepsleidster uit Kedma: ‘Ik ga een supermarkt binnen met een wagentje en ik moet dat wagentje vullen met dingen zoals kennis en begrip, en het voornaamste: eruit komen als een mens’.


Eden Taspie (20)
Ik ben in 2001 met mijn ouders en vijf broers op Aliyah naar Israël gegaan. Eerst woonden wij in een opvang centrum in Afula. Daarna zijn we verhuisd naar Natanya omdat daar al familie van ons woonde. In het begin was ik heel onzeker over onze toekomst in Israël en ik was bang dat ik geen nieuwe vrienden zou maken. Maar gelukkig maakte ik mij zorgen om niets. In 2002 werd ik in Hodayot geplaatst. Het eerste jaar heb ik daar in de ulpan Hebreeuws geleerd. Het jaar daarop slaagde ik voor mijn hoofdvak biologie. Nu werk ik heel hard aan mijn eindexamen Ik wordt hierbij enorm geholpen door mijn leraren en door een staf medewerkers van wie ik bijlessen krijg. Iedereen doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ik mijn diploma haal. Als ik geslaagd ben, ga ik in militaire dienst. Ik verheug mij nu op wat de toekomst voor mij in petto heeft. Ik zit vol zelfvertrouwen, vooral nu mijn gebit er eindelijk ook mooi uitziet. Ik miste namelijk een paar tanden, waardoor ik mij erg onzeker voelde. Maar dankzij het speciale tandartsen fonds van Jeugd Alijah Nederland heb ik implantaten gekregen en ziet mijn gebit er nu prachtig uit. Ik ben u hier zo dankbaar voor!

Lieve groeten,
Eden Taspie


Svetlana Balaya (19 jaar)

Shalom,
Ik ben geboren in Hadjent in Tajikistan. In Tajikistan hoorde ik veel over Jeugd Alijah praten Ik was zestien toen ik met mijn moeder naar Israël ging. Bij aankomst kregen wij een woning toegewezen in Beer Sheva in de Negev. Ik heb twee maanden in een ulpan hebreeuwse les gehad. Daarna ben ik in het jeugddorp Yoana Jabotinsky geplaatst.
Na de zomervakantie ga ik naar de 12e grade. (eindexamenklas) Mijn hoofdvak is biologie. Ik heb hier veel vrienden gemaakt. Ik help de staf met het begeleiden van de jongste kinderen. Verder doe ik mee aan een cursus ‘Pitchon Lev’ (‘Open je Hart’) Hier leer ik hoe ik mij zo goed mogelijk kan ontwikkelen zodat ik mijn toekomstdromen waar kan maken.Verder volg ik een cursus ‘bemiddeling’ waarbij ik leer geschillen op te lossen tussen studenten onderling. Ik doe ook mee met het programma ‘Green Sleeves’, een cursus over de Holocaust geschiedenis. Als onderdeel hiervan, ga ik volgend jaar met nog drie andere studenten uit Yoana Jabotinsky samen met een groep studenten uit andere Jeugd Alijah dorpen naar Polen. Ik wil , zodra ik van school kom en in militaire dienst ben geweest heel graag verder studeren aan een universiteit.

Comments are closed.